Porlezza Porto Letizia en Endstra

Het is een plaatsje van niks eigenlijk, aan de oostelijke kant van het meer van Lugano. Maar het is er, zéker qua omgeving, mooi genoeg voor een vakantie van een week of twee. Die potentie van dit Italiaanse stadje moet ook wijlen Willem Endstra hebben gezien. Hij investeerde namelijk flink in een gewaagd bouwproject, waarvan een deel inmiddels is voltooid en wordt verhuurd/verkocht. Het overgrote deel van Porto Letizia ligt er sinds de dood van Endstra echter onvoltooid en troosteloos bij, half verscholen achter steeds hoger groeiend onkruid. Hieronder een deel uit een reportage uit de Volkskrant, waarin nader op de Porlezza-connectie van Endstra wordt ingegaan.

“Het zou allemaal goedkomen, wist Willem Endstra toen hij op 14 december 2001 het kantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse binnenging. Hier aan de Bahnhofstrasse, de drukste winkelstraat van Zürich, worden alleen echte grote zaken gedaan. Klanten die niet minimaal een miljoen dollar tot hun beschikking hebben, zijn niet welkom. De directie ziet graag mannen van de statuur van Willem Endstra, vastgoedbaron, man in bonis, miljonair. In het kloppend hart van de Zwitserse financiële wereld ging Endstra regelen wat hij in Nederland niet meer voor elkaar kon krijgen.

Endstra had in alle vroegte de eerste KLM-vlucht genomen, samen met een van zijn medewerkers. Vanaf het vliegveld van Zürich ging de reis per huurauto naar het hoofdkantoor van Credit Suisse. Een paar uur later kwam Endstra naar buiten met een koffer vol contanten. De volgende stop was Vaduz, de hoofdstad van belastingparadijs Liechtenstein. Ook daar werd geld geregeld. In totaal haalde Endstra 425 duizend Zwitserse franken op, ongeveer een kwart miljoen euro; peanuts voor een miljonair als Endstra.

Het geld dat Endstra die ochtend meekreeg, kwam niet van zijn eigen rekeningen. Hij leende geld van een vriendin. En het was niet de eerste keer dat hij in zijn vriendenkring met de pet was rondgegaan. Blijkbaar was Endstra helemaal niet de man in bonis, wiens vermogen in 2001 nog op 300 miljoen euro werd geschat.

In werkelijkheid was zijn financiële situatie veel minder florissant. Zijn vermogen werd langzaam opgegeten door criminelen. Voor hen had hij jarenlang vele miljoenen geïnvesteerd in onroerend goed in Amsterdam en ver daarbuiten. Zijn voormalige vrienden, onder wie topcrimineel John Mieremet en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, zouden zich in 2002 tegen hem keren.

Endstra werd afgeperst. Uit gesprekken met vrienden, zakenpartners en bronnen rond het onderzoek naar de moord op Endstra, blijkt dat hij een van de slachtoffers was van criminelen die ontdekten dat afknijpen van vastgoedmiljonairs lucratief kon zijn. Aantrekkelijker nog dan hun vastgoedbeleggingen. Miljoenen zou Endstra zo nog afdragen, voor hij op 17 mei 2004 werd doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan. Zijn dood maakte een einde aan twee jaar angst en wanhoop.

Vanuit Liechtenstein reisde Endstra in opperbeste stemming richting Porlezza, een klein Italiaans dorp net over de Zwitserse grens. In Porlezza was Endstra bezig met de ontwikkeling van een nieuw recreatiepark. Zijn projectontwikkelaar zat in Lugano, nabij Porlezza, vol ongeduld te wachten met een paar lokale bestuurders en de bankdirecteur.

De stapel Zwitserse contanten was bedoeld voor de lokale bestuurders. Hiermee werden de laatste hobbels gladgestreken en zouden de vergunningen afkomen voor de bouw van het recreatiepark. Endstra verbaasde zich over het omvangrijke ontvangstcomité en vroeg of het de bedoeling was dat hij gecompromitteerd zou worden.

Direct na sluitingstijd van de lokale bank werd het geld machinaal geteld. Daarna werd de bijeenkomst ontbonden. Endstra wuifde een aanbod voor een groot Italiaans diner weg. Hij wilde liever proberen in Milaan de laatste vlucht naar Amsterdam te halen.

Op de luchthaven smeet Endstra de sleutels op de balie van de autoverhuurder. Als laatste rende hij het KLM-vliegtuig in. Het project in Porlezza stond weer op de rails.”

bron: aktueel.nl 2007 of volkskrant 2005 of holleeder.info

 

In een kleine wereld.

Auto te koop, gepantserde BMW 540I PROTECTION EXECUTIVE van Willem Holleeder?

De BMW van Holleeder schijnt tevens bereden te zijn door onze vriend en Aston Martin-liefhebber Bram Moszkowicz. Zoals uit deze stukken blijkt was die auto eerst van Moszkowicz en kende daarna drie nieuwe uiterst dubieuze eigenaren: Holleeder, Stoeltie en autohandelaar Jan Brouwer. Te uwer informatie: het Haarlemse autobedrijf van Jan Brouwer was hofleverancier van de groep Holleeder en had als specialiteit het inbouwen van aparte vakjes voor vuurwapens. Moszkowicz moet als onderwereldconnaisseur wel geroken hebben dat het niet kosjer was, maar kennelijk weerhield hem dat er niet van – net als zijn maatjes – zaken te doen met Brouwer.

Bron: autoblog.nl – http://www.autoblog.nl/archive/2009/10/09/auto-van-willem-holleeder-kopen